Temat: Żywienie bydła mlecznego zapraszam do rozmowy ze specjalistami
Witam!
Mam problem z mocznikiem. Jestem pod ocena wychodzi mi w granicach 100. Co zrobić, by dojść do normy czyli przynajmniej 200? Wydajność tez kiepskawa na poziomie 5000. Nie jest to mój główny kierunek produkcji przez co trochę zaniedbany, ale teraz postanowiłem to zmienić i dojść do dobrych wyników, bo inaczej w ch...j z tym:d
Przyznam się również, jeszcze tydzień temu pasze treściwa składała się wyłącznie ze zboża+250 kg makuch rzepakowy, na tonę.
Zmieniłem jej skład na następujący:
200 kg makuch
75 suszony wywar gorzelniany
25 witaminy(de heus)
10 węglan sodu
Reszta to zboża jęczmień+pszenżyto
objetosciowka:
kukurydza + wysłodki mokre, w stosunku mniej więcej 2:1, dostają tyle aby koryta nigdy nie były puste. Wysłodki zamienię na lucernę, ale to dopiero w maju jak urośnie :D
Zadawane oczywiście 2 razy dziennie, pasza treściwa po 2kg sztukax2
Na noc dostają tzw zakładkę ze słomy jęczmiennej
Zainstalowałem poidła, i lizawki solne.
Jak to widzicie??

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=22545



Temat: czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?
Witam. Ja hoduję cielęta na duże opasy. Część mam swoich ale sporo kupuje. W tej chwili mam wszystkiego 70 sztuk i karmię ich głównie kiszonką z kuku śruta SANBUL i siano słoma jęczmienna i woda. Uważam jak się kupuje cielęta to trzeba ich trzymać do wagi przynajmniej 700 - 750 kg ponieważ cielęta są za drogie żeby sprzedawać byki po 500 kg. Ja też nie mam łąk i część trawy mam na gruntach ornych ale zastanawiam się nad wydzierżawieniem obory i łąk kawałek od emnie. Jest to obora po byłym PGR w przyzwoitym stanie przejazdówka na około 200 szt bydła zastanawiam się nad tym ponieważ jest to na uboczu i nie wiem czy by mi czegoś nie zaje***i łaki też nie były koszone z 15 lat i nie wiem w jakim są stanie. Po świętach zobaczę to będę myślał. Jeśli chodzi o opłacalność to na pewno jakaś jest i cena jest w miarę stabilna choć też spadła. Bardzo dobry jest wywargorzelniany ze zbóż, ale kiszonka z kuku lub owsa czy trawy jest też spoko i byczki będą rosły. Powodzenia w hodowli. :D

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=6206


Temat: czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?

Witam. Ja hoduję cielęta na duże opasy. Część mam swoich ale sporo kupuje. W tej chwili mam wszystkiego 70 sztuk i karmię ich głównie kiszonką z kuku śruta SANBUL i siano słoma jęczmienna i woda. Uważam jak się kupuje cielęta to trzeba ich trzymać do wagi przynajmniej 700 - 750 kg ponieważ cielęta są za drogie żeby sprzedawać byki po 500 kg. Ja też nie mam łąk i część trawy mam na gruntach ornych ale zastanawiam się nad wydzierżawieniem obory i łąk kawałek od emnie. Jest to obora po byłym PGR w przyzwoitym stanie przejazdówka na około 200 szt bydła zastanawiam się nad tym ponieważ jest to na uboczu i nie wiem czy by mi czegoś nie zaje***i łaki też nie były koszone z 15 lat i nie wiem w jakim są stanie. Po świętach zobaczę to będę myślał. Jeśli chodzi o opłacalność to na pewno jakaś jest i cena jest w miarę stabilna choć też spadła. Bardzo dobry jest wywar gorzelniany ze zbóż, ale kiszonka z kuku lub owsa czy trawy jest też spoko i byczki będą rosły. Powodzenia w hodowli. :D

widzę że jesteś doświadczonym hodowcą dlatego mam kilka pytań:
ile krów przypada na jednego buhaja?czy też może inseminujesz?
co robisz w przypadku agresywnych krów?eliminujesz ze stada?izolujesz?
co zrobić z jedyną hf-ką której nie toleruja inne mięsne,daje pieknę potomstwo ale szkoda mi jej bo zbiera niezłe cięgi?

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=6206


Temat: czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?
jestem hodowcą bydła mięsnego od 22 lat i powiem wam wprost jeśli mace zamiar mięsne kupować to trzeba zaplacić za cielaka 1000zł jak nic inaczej to możecie sobie pomażyć jeśli ktoś niema matek jedyne co można kupic to HF ale te są raczej marne na opasy drugą stroną medalu jest to ze w Polsce typowo mięsnych ras niema to tylko tak mówią dla porównania kupilem jalówki z zagranicy i polskie ta sama rasa a różnica dzien a noc. Powiem wam wprast umnie byki jak idą na rzeż mają po 800 do 1000 kg wtedy ich wiek wynosi 1,5 roku aktualnie na rok oddaję 60 sztuk. miesne rasy muszą dostawc porząną karmę wysoko energetyczną której podstawa to sruty ale niekoniecznie te kupowane orginalne warto sonie tego typu coś samemu przygotowywać bo na sianie i wodzie to kozy można hodować a nie bydło miesne. zaleta bydła miesnego jest to ze niepotrzebują obór wystarczą wiaty. co do rasy liemusin to dobra rasa lecz są lepsze rasy o wyższym stopniu mięsności i lepszej jego jakości a to też ważne jeśli hodowla ma być opłacalna bo własnie wielu o tym zapomina i liczy się jedynie ilosć a nie jakość. ktoś tu z was pisze ze wywargorzelniany jest dobry ja sie z tym niezgodze dobry może pod tym względem ze bydło niama pustych żolądków bo jakość skladnikowa i energetyczna jest raczej tego bardzo mała i natym byki nieurosną co do kukurydzy to sie zgodzę szczególnie w połączeniu z ziemniakami .

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=6206


Temat: czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?
w mojej okolicy facet hoduje opasy. kupuje odsadki i trzyma do wagi ok 600-700kg . po kupnie dostają mleko (ma pare krów aby mieć mleko dla cielaków) potem wywargorzelniany ze srutą ( głównie pszenica) i siano . a zima dostają kiszonke z kuku. może jego osiągi nie są najlepsze ale w 1,5 roku byki w takiej wadze to myśle że nie jest to zły wynik. a podsawe żywienia stanowi własnie wywargorzelniany.

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=6206


Temat: Susz gorzelniany w żywieniu bydła
Susz gorzelniany jest bardzo dobry i można nim zastąpić białko pod warunkiem że białko nie jest przegrzane, bo często jest tak że duża część białko jest przegrzana i jest bezwartościowa dla bydła. Byś musiał dać ten wywar co kupujesz do analizy i byś wiedział czy jest przegrzane białko czy nie.

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=25252


Temat: Jakie macie rasy bydła ??
@Dzezmen, większość cielaków kupujemy po 550-850 w zależności od rasy, jest to najczęściej stała cena, bo w ważenie nikt się nie bawi, kupujem zawsze od znajomych którzy są ustawieni na mleko.

@MARTINUS "dostawiasz" masz na myśli wychów?
a)Rano
-śrut najlepiej z gniotownika(owies)
-koncentrat Akord w niewielkich ilościach
-wywargorzelniany
-sianokiszonka w okresie zimowym/trawa w okresie letnim
b)Wieczorem
-śrut
-koncentrat
-wywar
-kiszonka z gorczycy lub kiszonka z kukurydzy/ w okresie letnim trawa

Rzepe też dostawały, ale to praktycznie przed rozpoczęciem zimy, bo była poplonem
Pasze zawsze jest zmieniana może czegoś nie ujełem, ale praktycznie dostają wszystko co na zielono rośnie, w jednym roku to dostawały kapuste pekińską, bo znajomemu przerosła.
Używam też miesznki pełnoporcjowej dla cieląt od 3 dnia do 4 miesiąca życia (Akord).

O wadze 500 kg to napewno "górują" typowo mięsne limousin, charolise, gdyż np. HF-y gdy nie urosną to nie zaczną dobrze się tuczyć.

Wszystko mam na uwięzi, tylko latem wypuszczam same krowy na ogród, gdzie jest zawsze równa trawa, powierzchnie szacuje na 0.5 ha
Wycieleń na wiosne czy jesień to pierwszy raz słysze, raczej nie wyróżniam żadnej pory.
Tak jak pisałem wyżej mamki nie mają dużych przywilejów poza letnim pastwiskiem na ogrodzie.

Jak by kogoś interesowało to bydła nie mam na grubej ściółce.

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=1301


Temat: Jakie macie rasy bydła ??
Czysto miesnych nie mam,najwiecej mam mieszancow z simentalerem,a nastepnie w kolejnosci z limousinem,piemontesem i charolaise. Wg mnie najlepsze sa charolaise a pozniej simental,reszta za nimi. Mam tez cos czarno bialych i h-f. Wszystkie cieleta kupuje i dostaja kako. Jesli sa juz po mleku to przechodza na mieszanke zbozowa z koncentratem de-heus,sruta rzepakowa i kreda,a takze wyslodki buraczane, wywargorzelniany oraz siano. I tak az do sprzedazy. Sprzedaje partie po 10-15 sztuk i najnizsza srednia wage mialy 730 kg.

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=1301


Temat: Witam, szukam opinii na temat Fermiol
" />Kolego panadol, po pierwsze, dałeś fermiolom troszkę za dużo cukru na start. To nie są turbodrożdże ruszające z dużego Blg i nie raczej nie wytrzymają stężeń alkoholu wyższych niż 11%. Przy docelowej proporcji 1:3,5 radziłbym dawać cukier na raty, zaczynając od 16Blg. Po drugie - nie przegrzałeś czy nie przeziębiłeś nastawu? Jeśli to pierwsze, to kupa. Jeśli drugie - to wstaw do ciepłego...

W obecnej sytuacji może być ciężko zrestartować nastaw, choć może uderzeniowa dawka trzech kostek babuni dałaby radę , robiąc przy okazji syf. Drugim wyjściem jest odgotowanie nastawu i napuszczenie drożdży na wywar, żeby nie wylewać cukru. Trzecim wyjściem jest rozcieńczenie nastawu (żeby zmniejszyć stężenie alkoholu), zmierzenie Blg, napuszczenie drożdży i po jakimś czasie dosłodzenie...

Zacznij może jednak od próby restartu fermiolami - jak masz, to daj dwie paczki. Jakieś wstępne rozmnożenie w słabym roztworze cukru pewnie nie zaszkodzi, choć na opakowaniu przeczytasz, że aktywnych namnażać nie trzeba. Ale pamiętaj, że nie ma gwarancji sukcesu...

Z mojego doświadczenia z fermiolami wynika, że nie wykazują się one zawrotnym tempem. Bąbelki są malutkie, ledwo widoczne. Babuniowe wspomagane koncentratem za to robią takie jacuzzi, że siedząc obok sześciu baniaczków można po dłuższym czasie ześwirować od szumu... Nastaw na piekarniczych zrobiłem cztery dni po fermiolach - już skończyły, podczas gdy gorzelniane ciągle się męczą...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1177


Temat: Żywienie krów mlecznych jak i mięsnych Rodzaje pasz, sposoby zadawania pasz itp
witam :)
Mam bydło mięsne i chciałbym podawać im wywargorzelniany. Chciałbym się dowiedzieć jak go stosować.
Czy w formie płynnej czy sam osad??
Czekam na odpowiedź.

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=1237


Temat: Wywar browrniany Nie młuto!!
Filip Ale wywargorzelniany a browarniany to co innego ;)

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=23415


Temat: czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?

jestem hodowcą bydła mięsnego od 22 lat i powiem wam wprost jeśli mace zamiar mięsne kupować to trzeba zaplacić za cielaka 1000zł jak nic inaczej to możecie sobie pomażyć jeśli ktoś niema matek jedyne co można kupic to HF ale te są raczej marne na opasy drugą stroną medalu jest to ze w Polsce typowo mięsnych ras niema to tylko tak mówią dla porównania kupilem jalówki z zagranicy i polskie ta sama rasa a różnica dzien a noc. Powiem wam wprast umnie byki jak idą na rzeż mają po 800 do 1000 kg wtedy ich wiek wynosi 1,5 roku aktualnie na rok oddaję 60 sztuk. miesne rasy muszą dostawc porząną karmę wysoko energetyczną której podstawa to sruty ale niekoniecznie te kupowane orginalne warto sonie tego typu coś samemu przygotowywać bo na sianie i wodzie to kozy można hodować a nie bydło miesne. zaleta bydła miesnego jest to ze niepotrzebują obór wystarczą wiaty. co do rasy liemusin to dobra rasa lecz są lepsze rasy o wyższym stopniu mięsności i lepszej jego jakości a to też ważne jeśli hodowla ma być opłacalna bo własnie wielu o tym zapomina i liczy się jedynie ilosć a nie jakość. ktoś tu z was pisze ze wywar gorzelniany jest dobry ja sie z tym niezgodze dobry może pod tym względem ze bydło niama pustych żolądków bo jakość skladnikowa i energetyczna jest raczej tego bardzo mała i natym byki nieurosną co do kukurydzy to sie zgodzę szczególnie w połączeniu z ziemniakami .

Kolego właśnie przymierzam sie do podobnej hodowli tyle że chciał bym sprzedawać około 100sztuk rocznie jak sądzisz ile potrzebuje hektarów kukurydzy sianokiszonki bo siano jak dla mnie nie jest zbyt dobra paszą po za tym myślałem o młócie jęcz mianym, co o tym sadzisz?? W tej chwili utrzymuje stado około 70sztuk na 12ha kukurydzy i 12 łąk do tego 5 pszenżyto, 3 jęczmieni po za tym obsiewam 20 ha pszenicy i to chciał bym pozostawić. Moje stado jest mieszane jest 30krów i to co sie urodzi czyli byki jałówki czasem jak sie krówka nie chce zacielić wtedy pokrywam mięsnym i takiego byczka chowam zauważyłem ze te byki dużo lepiej wyglądają od HF mimo że mniej pobierają paszy ni i oczywiście na WBC jest olbrzymia różnica. Tak po za tym to gdzie kupujesz te byczki i gdzie sprzedajesz masz jakom si możliwości negocjacji cen z ubojnia czy odstawiasz na zasadach ogólnych

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=6206


Temat: Cena kukurydzy i innych płodów rolnych dla BioGazowni Wstępna ankieta oczekiwań co do ceny substratu na potrzeby BioGazowni
My zgodnie z założeniem mamy mieć wsad:
gnojowica bydlęca 16t/dzień
obornik 5.3t/dzień
kiszonka z kukurydzy 25t/dzień
kiszonki z traw, zbóż, sorgo 15 t/dzień
Łącznie ma być 185 ha kukurydzy, 150ha traw, zbóż i sorgo. Wszelkie braki będą uzupełniane wysłodkami z buraka, wywaremgorzelnianym, odpadami w mleczarni oraz z ubojni choć z tą ostatnią Ojciec jeszcze negocjuje bo on tego syfu pchać za marne pieniądze nie będzie.
Biogazownia firmy UTS Italia 750kWel a dokładnie kompleks biogazowni bo mają to być dwie po 375kWel
My siejemy 100ha QQ oraz 70ha sorgo, pozostała część sąsiad. Dodatkowo trawy będą zbierane z nieużytkowanych łąk które są wykupywane przez nas.
Płyn po fermentacyjny będzie trafiał na nasze pola łąki i pastwiska oraz na sprzedaż dla okolicznych rolników.
Energia elektryczna poza wykorzystaniem przez nasze gospodarstwo i przedsiębiorstwa trafi do sąsiada (bydło mleczne) dla zaspokojenia jego potrzeb energetycznych a także do sieci energetycznej.
Energia cieplna będzie wykorzystywana do ogrzania naszych gospodarstw oraz sprzedawana do "kurnika" (znaczy się do hodowcy drobiu, ma on też zakupować wysłodki oraz wywar) pozostała energia cieplna zostanie wykorzystana do ogrzania szkoły i remizy strażackiej oraz kilku domostw w najbliższej okolicy.
W związku z biogazownią rezygnujemy z marchwi oraz części ziemniaków, mamki i cielaki oraz buhaje lądują na pastwisku aby było mniejsze zużycie paszy z pól. (Pastwisko z prawdziwego zdarzenia mamy dopiero od zeszłego roku, ale w było ono jeszcze wykorzystane jako łąka.
Zgodnie z umową biogazownia ma należeć w 70% do nas i w 30% do sąsiada.
Zasyp raz na dwa dni do kosza zasypowego, gnojowica podawana automatycznie, możliwość stosowania melasy buraczanej przy jej dostępności.
Budowa rusza w kwietniu 2011 roku. Prace ziemne, silosy na kiszonki i płyn, drogi dojazdowe, place budynki biurowe i na generator prądu wykonywane są przez nas, trafo energetycy. Linia przesyłowa do ogrzewania to inwestycja gminy, długość 2,2km.

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=24856


Temat: Biogazownia przydomowa
Biogazownia przydomowa, reaktor do produkcji biogazu z obornika , gnojowicy, wysłodków browarnianych, wywarugorzelnianego, odpadu poubojowego, melasy itp. od 6 do 15 kubików, oraz generator prądu zmiennego z biogazu, więcej na stronie elmawo pl tl
Źródło: agronews.com.pl/forum/viewtopic.php?t=741


Temat: Projekty, inwestycje..
" />za bankier.pl

Jeszcze w tym roku ruszy budowa instalacji w Skrzatuszu na północnym skraju regionu. Szykuje się też przetarg na kolejną elektrownię na biogaz pod Krotoszynem
Odzyskiwanie biogazu ze źródeł odnawialnych i stosowanie go do produkcji energii elektrycznej staje się coraz bardziej popularne w Wielkopolsce. Liderem na tym dopiero rozwijającym się rynku jest poznańska firma Zeneris, która od 10 lat zajmowała się usługami finansowymi, a teraz wyszukuje miejsca pod budowę ekologicznych elektrowni, przygotowuje studium ich wykonalności i finansuje budowy. Pierwsza w naszym regionie elektrownia na biogaz powstanie w Skrzatuszu, miejscowości położonej na północy Wielkopolski przy drodze z Piły do Wałcza, tuż przy granicy województwa. Tam energia elektryczna będzie wytwarzana z pozostającego po produkcji spirytusu odpadu, tzw. wywaru, beżowej zawiesiny. - Planujemy zbudowanie elektrowni o mocy 0,5 MW. Rocznie będziemy produkowali ok. 4 tys. MWh - ujawnia Marek Jóźwiak, członek zarządu firmy Zeneris. Budowa, wyceniana na 5-6 mln zł, mogłaby się rozpocząć jeszcze w tym roku, a zakończyć w przyszłym. Koszt powinien zwrócić się przed upływem dekady. - To są zwroty rewelacyjne, bo w przypadku elektrowni tradycyjnych zwrot poniesionych kosztów liczyło się zwykle na 30 lat - mówi Marek Tarczyński ze spółki Zeneris. Z prądu z gorzelnianego biogazu będzie mogło skorzystać nawet 4 tys. gospodarstw.

Elektrownia na biogaz z odpadów gorzelnianych będzie pierwszą w Wielkopolsce, a drugą w kraju po elektrowni w Pawłówku w województwie kujawsko-pomorskim. Na kolejne lata Zeneris planuje następne inwestycje, jedną z nich - niedaleko Krotoszyna. Biogazownia w okolicach zakładów mięsnych Duda będzie największą dotychczasową w naszym regionie. Tam energia elektryczna będzie powstawać z gazu pozostałego po fermentacji odpadków zwierzęcych. Niebawem zostanie ogłoszony przetarg.

Kolejne biozakłady powstaną poza Wielkopolską, np. w miejscowości Dretyń niedaleko Bytowa na Pomorzu. Natomiast nieco bliżej, w Wałczu zostanie zbudowana tzw. instalacja biomasowa, w której produkowany będzie węgiel drzewny (20 tys. ton rocznie, połowa obecnej krajowej produkcji). Z pozostałego po tym procesie gazu wytwarzana będzie energia elektryczna.

Firma Zeneris niedawno podpisała umowę z Foksalem NFI SA, dzięki której zostanie przez Foksal przejęta wraz z całym majątkiem i pod koniec roku zadebiutuje na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.
Powstanie w Skrzatuszu na północy regionu. Będzie produkować 4 tys. megawatów rocznie z odpadów z pobliskiej gorzelni.
Inwestorem jest poznańska firma Zeneris, która pracuje także nad produkcją biogazu ze świńskiego nawozu i kiszonki, ta jednak na razie jest jeszcze nieopłacalna.

Kiedy rozpoczyna się produkcję spirytusu, trzeba najpierw zrobić zacier, który potem odparowuje. Z tego procesu pozostają dwa składniki: spirytus i wywar. Spirytus - jak powszechnie wiadomo - można wykorzystać na wiele sposobów, ale beżowa zawiesina zwana wywarem to po prostu odpad. Specjaliści z firmy Zeneris wymyślili, jak wykorzystać taki wywar, przerobić go na biogaz i wyprodukować energię elektryczną. Badania przeprowadzone w laboratorium wykazały, że energia z odnawialnego gorzelnianego źródła kosztuje mniej więcej 360 zł za jeden megawat i jest tylko nieznacznie droższa od uzyskiwanej w tradycyjnych elektrowniach np. węglowych.

Takie paliwo do produkcji biogazu będzie pochodziło z gorzelni w Skrzatuszu, miejscowości położonej na północy Wielkopolski przy drodze z Piły do Wałcza, tuż przy granicy województwa. - Planujemy zbudowanie elektrowni o mocy 0,5 MW. Rocznie będziemy produkowali około 4 tys. MWh. Jesteśmy na etapie uzyskiwania wszystkich pozwoleń - ujawnia Marek Jóźwiak, członek zarządu firmy Zeneris. Budowa wyceniana na 5-6 mln zł, mogłaby się rozpocząć jeszcze w tym roku, a zakończyć w przyszłym. Wtedy z prądu z gorzelnianego biogazu mogłoby skorzystać 2,5 tys. gospodarstw. Odbiorcą tak naprawdę będzie mógł być każdy z nas, bo prąd trafi do ogólnej sieci energetycznej. Firma jednak nie wyklucza podpisania na wyłączność.

Elektrownia na biogaz z odpadów gorzelnianych będzie pierwszą w Wielkopolsce, a drugą w kraju po elektrowni Pawłówku w województwie kujawsko-pomorskim. W Poznaniu natomiast istnieje już jedna elektrownia wykorzystująca odnawialne źródła energii. Instalacja pozyskiwania biogazu ze śmieci znajduje się na wysypisku komunalnym w Suchym Lesie. Dla porównania, w Niemczech funkcjonuje 3,5 tys. różnych instalacji biogazowych.

Przypomnijmy, że Poznań rozważa budowę tzw. spalarni śmieci. Z procesu spalania odpadów miałby w niej powstawać biogaz służący do zasilania w energię elektryczną i ciepło wielu gospodarstw domowych w stolicy Wielkopolski.

Firma Zeneris, która powstała kilka miesięcy temu, posiada jedyne w Polsce laboratorium biotechnologiczne wyspecjalizowane w badaniu procesów fermentacji metanowej. W pionierskie na naszym rynku laboratorium zainwestowano dotychczas ponad 200 tys. zł. - Biogaz jest alternatywą dla energetyki konwencjonalnej, która ma destrukcyjny wpływ na środowisko. Jednocześnie zmniejsza emisję szkodliwych substancji do atmosfery, a także utylizuje i przekształca kłopotliwe odpady w energię - mówi Jóźwiak.
Źródło: forum.pila.pl/viewtopic.php?t=656





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
  co to jest wywar gorzelniany
witch